2001. aasta pressisõbraks valiti Ingrid Rüütel

Tallinn, 6. detsember 2001. Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) täiskogu valis pressisõbraks Ingrid Rüütli ja pressivaenlaseks Mart Laari.

Ingrid Rüütel sai pressisõbra tiitli, kuna ta on presidendi abikaasana asunud looma uut suundumust presidendi institutsiooni suhetes avalikkusega. Rüütli poolt hääletanud hindasid tema avatust presidendi abikaasana ja valmisolekut öelda sõna sekka Eestis ja maailmas toimuva kohta. Ingrid Rüütlit peeti aasta üllatajaks. Tegemist on ka esimese naisega, kes kaheksa aasta jooksul pressisõbra tiitli on saanud.

EALL soovib pressisõbrale enne aasta lõppu üle anda nimelise kullakarva ruupori, mis valmib Kuldgraali metallikunstnike kätetööna.

Mart Laar valiti ülekaalukalt pressivaenlaseks, kuna tema avalikku suhtlust peeti mitte selgitavaks, vaid pigem segadust tekitavaks. Arutelu käigus tõdeti, et selline käitumismudel ei peaks avalikus suhtluses tooni andma. Leiti, et kui peaminister intervjuusid annab, jäävad küsimused sageli sisulise vastuseta. Uue suundumusena on peaminister loobunud valitsuse pressikonverentsidel osalemisest, mis võimaldab tal veelgi enam mitte suhelda päevakajalistel teemadel.

Tänavu oli juba kaheksas kord, kui EALLi täiskogu lõpetatakse presssisõbra ja pressipõlguri valimisega. Eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu sellele, kuidas avaliku elu tegelased suhtlevad ajakirjandusega ja selle läbi avalikkusega.

40 ajalehte ühendava EALLi täiskogu valis uueks nõukogu esimeheks ajalehe Äripäev peatoimetaja Igor Rõtovi. Nõukogusse valiti uue liikmena Rapla maakonna ajalehe Nädaline peatoimetaja Tõnis Tõnisson. Kinnitati liidu eelarve 2002. aastaks. Senise nõukogu esimehe, SL Õhtulehe juhatuse esimehe Priit Leito hinnangul on Eesti ajalehed arenenud 2001. a. stabiilselt nii tiraažide kui reklaami osas. Ka arvamusuurija Andrus Saare teatel pole 2001. a. toonud kaasa märkimisväärseid muutusi ajalehtede lugejaskonnas.

EALL