Selgus aasta pressifoto

Tallinn, 6. veebruar 1998. Eesti Ajalehtede Liidu pressifoto žürii selgitas välja 1997. a. parima pressifoto. Selleks osutus Eesti Päevalehe fotograafi Raigo Pajula ülesvõte Vabaõhumuuseumi põlengust, mis ilmus 18. detsembri Päevalehes. Aasta pressifoto valiti Ajalehtede Liidu uue auhindade süsteemi – pressipreemia – raames. Žürii hinnangul vääris Raigo Pajula foto suurimat tunnustust, kuna seal oli dünaamikat, emotsiooni ning tegemist oli olulise sündmusega. Samuti oli täidetud üks pressifoto peakriteeriume: fotograaf oli õigel ajal õiges kohas.

Valik tehti konkursile laekunud 138 töö seast, mille autoriteks oli 17 fotograafi.

Professionaalse fotožürii hinnangul on Eesti pressifotos viimase kolme aasta jooksul toimunud märkimisväärne areng. Praegu võib kindlalt rääkida pressifotost kui eraldi žanrist. Fotokonkursiga soovib Ajalehtede Liit väärtustada pildilise informatsiooni edastmist Eesti trükiajakirjanduses. Samas leidis žürii, et liiga palju on nn ilupilte ja avaliku elu tegelaste ülesvõtteid. Fotožurnalist peaks pakkuma rohkem kriitilist vaadet kui seni. Liiga sageli ilmub pressis ka sündmusfotosid, mis on tehtud liialt kaua pärast sündmuse toimumist.

Žürii märkis ära ka parima maakonnalehe pressifoto, milleks osutus 25. märtsi Pärnu Postimehes ilmunud Henn Soodla pilt president Clintoni saabumisest toidukonveieris Helsingi tippkohtumisele.

Professionaalsetest fotograafidest ja kujundusspetsialistidest koosnevasse žüriisse kuulusid Roosmarii Kurvits, Tõnu Noorits, Andrus Vaher, Tiit Veermäe ja Jüri Vendelin.

Aasta pressifoto tunnistus ja 10 000 kroonine preemia antakse Raigo Pajulale üle 13. veebruaril Estonia Talveaias toimuval ajakirjandusauhindade ühendtseremoonial. Teisipäeval, 10. veebruaril selguvad ka Ajalehtede Liidu pressipreemia laureaadid uudise, uurimuse, arvamuse ja maakonnalehe kategoorias. Pressipreemia auhinnafond on loodud Hoiupanga abil.

EALL