Pressinõukogu taunis Õhtulehe veebis ilmunud artiklit

Tallinn, 31. jaanuar 2020. Pressinõukogu arutas Kert Kingo kaebust Õhtulehe veebis Naistelehe rubriigis 12. detsembril ilmunud artikli „Video. Miks eksminister Kert Kingo tegelikult reisida ei saa? Tal pole koeri kuhugi panna!“ peale ja otsustas, et väljaanne rikkus head ajakirjandustava.

Artikkel koos videoga räägib sellest, et eksminister Kert Kingo reisimine on koerte pärast keeruline.

Kert Kingo kaebas Pressinõukogule, et artikli pealkiri on eksitav. Kaebaja leiab, et videos sisalduvad tsitaadid on kontekstist välja võetud ja seega on loos edastatud eksitavat infot ja kujundatud valeväited. Kaebaja märkis, et ta pole videosaates kordagi maininud või öelnud, et ta ei saanud ministrina reisidel käia seetõttu, et tal on koerad ja ta ei saanud neid üksi koju jätta.

Õhtuleht vastas Pressinõukogule, et pealkiri vastab faktidele, sest videos ütleb eksminister Kert Kingo, et talle küll meeldib reisida, kuid nüüd on see raskem tänu kahele koerale. Õhtulehe hinnangul on tegemist olulise infoga, sest Kert Kingo on eksminister ja praegune Riigikogu liige ja lehe väitel on reisimine oluline ka riigikogulasele. Õhtuleht märkis, et ei andnud pealkirjas hinnangut, vaid esitas faktid.

Pressinõukogu otsustas, et Õhtuleht rikkus ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.11., mis näeb ette, et fotod, fotode allkirjad, pealkirjad, juhtlaused ega saatetutvustused ei või auditooriumi eksitada. Pressinõukogu hinnangul jätab loo pealkiri mulje, nagu poleks Kert Kingo ministrina saanud reisidel käia koerte pärast. Tegelikkuses video ega ka artikkel ei anna pealkirjas loodud seosele ja esitatud väitele alust.

Õhtuleht avaldas Pressinõukogu otsuse 31. jaanuaril.

Pressinõukogu